• Pasta med tuggmotstånd

  Se till att pastan är "al dente" och ger lite tuggmotstånd. Den får aldrig överkokas. Följ alltid anvisningarna på förpackningen och provsmaka tills du uppnår önskad konsistens.

  Kokvatten

  Pasta kokas livligt i rikligt med saltat vatten i en gryta utan lock.

  Spara pastavattnet

  Spara alltid lite av pastavattnet. Det kan användas att späda med om det blir för torrt när man blandar pasta och sås.

   

 • Servera genast

  Pastan ska serveras direkt när den är färdig och ska därför tillredas som den sista delen av måltiden. 

  Blanda pasta och sås

  Pasta och sås eller tillbehör blandas alltid i det ögonblick då pastan har kokat färdigt.

  I Italien serverar man aldrig pasta och tillbehör för sig.

  Frysta örter

  En bra idé är att ha reservörter i frysen. Man kan hacka lök, morötter och bladselleri till soffritto och lägga i små påsar i frysen. Man kan också frysa in basilika och persilja.

 • Örtkryddor i vattnet

  Du kan ge extra smak till pastan genom att tillsätta örtkryddor i pastavattnet under kokningen. 

  Olivolja

  Några av världens bästa olivoljor kommer från Italien, framför allt från den södra och centrala delen av landet. Olivolja kan kategoriseras efter intensiteten i smaken: lätt, mild, medium och intensiv. Alla italienare har sin favoritolja och den kommer naturligt nog ofta från deras hemtrakter. Om deras mor- eller farföräldrar var från Umbrien eller Sicilien, så handlar det helt klart om oljor av yppersta kvalitet.

   

  Soffritto

  Till vissa tomat- och inte minst köttsåser ingår följande örter som grundelement (= "soffritto"):

  Finhackad morot, lök och bladselleri.

   

 • Stora pannor

  I de flesta italienska hem finns en gasspis och många stora aluminiumpannor. De fungerar bara med gas. Det är viktigt att ha ordentliga traktörpannor eller dylikt med plats för en rejäl omgång spaghetti. För när pastan är kokt ska den vändas ner i såspannan MED DET SAMMA. Alternativt kan man använda en wok, en gryta eller en skål.

   

  Rätta tomatsåsen

  "Sugo" består av antingen ett par klyftor gul lök eller ett par hela vitlöksklyftor som får sjuda i fin olivolja. Efter 5 minuter tillsätter man antingen färska solmogna tomater som hackats i små tärningar, burktomater som mosats grovt med en stor gaffel eller tomatpuré på burk om man vill ha en mer krämig och slät sås eller sugo. Sedan lägger man ofta till ett par basilikablad.